Italien
Italien er det andenstørste vinland i verden, og der er ingen tvivl om, at deres rødvine hører til blandt de bedste. Italien har mange kendte vindistrikter og en årelang ekspertise indenfor vinfremstilling. Italiensk rødvin hører til blandt rigtig mange danskeres foretrukne valg, og nogle af de mest kendte rødvine fra Italien er: Amarone, Barolo og Brunello og Ripasso. Italien fremstiller, som så mange andre lande, både ringe vin og god kvalitetsvin. Vi gør derfor meget ud af at finde rødvine, som vi kan stå inde for både kvalitetsmæssigt men også kvaliteten holdt op imod prisen.
Der er som nævnt stor variation på italienske rødvine, der generelt spænder fra de mere elegante vine i nord til de mere varme, fyldige vine med sødme i syd. Nogle udvalgte italienske rødvine af god kvalitet er: Brunelli (Amarone vinhus i Valpolicella), Latium (Morini familien har flere vinmarker i Mezzanedalen), Zeni (populært vinhus, der har eksisteret siden 1870 i Bardolino regionen), samt vores italienske tophus fra Puglia - Masseria Borgo dei Trulli, som laver en serie af anmelderroste vine.
Italien har siden 1963 opdelt de bedste vine i to kvalitets klassifikationer: DOC og DOCG – der sikrer en vis kvalitet og overholder specifikke regler i forhold til druesammensætning, udbytte, ekstrakt, syre og alkohol. Dertil kommer to kategorier som falder under EU's bordvin: VdT (Vino de Tavola) og IGT (Indicazione Geografica Tipica). Under den nye EU lovgivning hedder de to førstnævnte DOP og de to sidstnævnte IGP.
Italien har 20 vinregioner, hvor de bedst kendte er Valpolicella, Piemonte, Toscana og Puglia. Der er en rød tråd mellem mad og rødvin i Italien, og de mange vinregioner er opstået på grund af den lokale madkultur, der hersker i de enkelte regioner. Forskelligheden afspejles i de forskellige vinregioner og især i rødvinstyperne, som også påvirkes af de store geografiske og klimatiske forskelle, der hersker i Italien.
Hyppigt benyttede druetyper til italiensk rødvin er: Nebbiolo, Sangiovese, Barbera, Corvina, Aglianico, Primitivo og Nero d’Avola.