Jean Collet Chablis 1. Cru, Montée de Tonnerre 2023
Domaine Jean Collet
★★★★★ - René Langdahl i Gastro: "Fantastisk næse, hvedebrødsdej, lille abrikos og fersken, peberkrydret, fremragende puligny-præcision og kalkstensfinesse, og den her har frugtighed, mere umiddelbar tiltalende stil end sine kolleger i Romain Collets premier cru-serie, eftersmagen er pæresaftig, nærmest som Les Clos, bare helt uden fadtoner, saltsur lime og ponzu, fremragende længde på eftersmagen. Den bærer storslået præg af sin beliggenhed på grand cru-siden af Serein-floden. Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen; Romain Collet er ved at løfte huset helt til tops i chablis' hieraki. Hans Montée de Tonnerre får samme behandling som hans grand cruer, det vil sige gæring og lagring i brugte 228-liters fade."
Domaine Jean Collet et Fils
Domaine Jean Collet et Fils er en traditionsrig Chablis-producent, som blev etableret i 1954. Domænet drives nu af Romain Collet, som er tredje generation. Han overtog tøjlerne til domænet tilbage i 2008 i en alder af blot 21 år. Han råder over 37 hektar fordelt på Petit Chablis, Chablis, 1er Cru og de to Grand Cru’er: Valmur og Les Clos. Desuden har Romain en lille produktion af raffinerede mousserende vine. Gennemsnitsalderen på vinstokkene er ca. 50 år. Romain Collet siger: ”Jeg er den heldigste generation. At have gamle vinmarker som disse at arbejde med i min levetid er helt særligt, og det er takket være min bedstefar, Jean”. Hektarudbytterne holdes lave, og der bruges kun druer fra de bedste Kimmeridge jorde. Romain Collet har i trit med tiden indført økologiske dyrkningsmetoder. År for år bliver flere og flere af appellationerne officielt økologisk certificeret.
”Hver vin har sin egen fortælling”
Stilen på Collet’s vine tager afsæt i flere generationers knowhow om vinmarkerne: Hvordan de vokser, hvordan de er forskellige fra hinanden, hvordan de reagerer i kælderen under gæringsprocessen og ikke mindst i løbet af modningen i kælderen. ”Hver vin har sin egen fortælling”, mener Romain Collet. De forskellige climats får forskellig behandling i kælderen (rustfri ståltanke, cementæg, foudres, barriques), så de individuelle særpræg træder frem.
Collets Montée de Tonnerre
Druerne til Jean Collet's Chablis stammer fra husets 1,5 ha store parcel i top 1er Cru marken Montée de Tonnerre. Der høstes med håndkraft og druerne sorteres omhyggeligt, inden de presses skånsomt i en pneumatisk presse.
Både gæring og lagringen af den unge vin finder sted i små Barriques af eg, der er med til at sikre yderligere kompleksitet og lang holdbarhed. Jean Collets vine har ry for at være blandt de bedste, der produceres i Chablis. Og det forstår man, når man smager. Duften er frisk, nuanceret og rig. Smagen på en gang fast, fyldig og meget lang. Perfekt til f.eks. østers, skaldyr, pighvar, rød- eller søtunge
1 Kolli indeholder 6 flasker á 75 cl. - 12,5% alkohol